Troost met Taart

Op 14 november 2017 speelde het Ebonit Saxofoon Quartet op een bijzondere herfst herdenkingsbijeenkomst “Troost met Taart” bij Arkin Inforsa te Amsterdam. Inforsa behandelt mensen met psychiatrische stoornissen en complexe psychische- en verslavingsproblematiek.

Bij binnenkomst speelde Ebonit een Prelude van Chopin geschreven door Maurice Ravel. Daarna werd de bijeenkomst geopend door Gerson Gilhuis, organisator en geestelijk verzorger bij Arkin, die iedereen welkom heette. De zaal was gevuld met clienten, familie, vrienden en begeleiders. Dineke Nauta van Ebonit vertelde over de gespeelde muziek en gaf informatie over de gekozen stukken. Op een tafel stonden kaarsjes die door de clienten werden aangestoken. Zij mochten in hun gedachten of hardop de naam noemen van degenen die hen nabij stonden. Vervolgens werd er gevraagd wat Troost voor hen betekent. Woorden als vriendschap, aandacht, eten en ook muziek kwamen voorbij. Die woorden konden op herfstblaadjes worden geschreven en werden aan een zelfgemaakte troostboom gehangen. Een aantal clienten las gedichten en gedachten bij troost en gemis voor. 
Dit alles omlijst door prachtige muziek van Ravel, Weinberg, Dvorak en als laatste het Adagio van Joseph Haydn uit zijn strijkkwartet no. 20,5. Na afloop was er zelfgemaakte taart met koffie. Enkele bewoners kwamen naar Ebonit toe om te vertellen hoezeer de muziek hen ontroerde. Het  was een prachtige herfstmiddag waarbij duidelijk naar voren kwam hoezeer muziek troost kan bieden.