100ste geboortejaar van Yehudi Menuhin

Dit jaar vieren wij zijn 100ste geboorte jaar.

Yehudi Menuhin is geboren in 1916 in New York van Russisch Joodse ouders. Hij bleek muzikaal zeer begaafd te zijn, op 7 jarige leeftijd maakte hij zijn debuut bij het San Francisco Orchestra. Een jaar later, in 1929, speelt hij in een concert in Berlijn Bach, Beethoven en Brahms. Albert Einstein zit in de zaal, hij komt na het concert backstage en noemt hem een wonderkind. Hij groeide uit tot een bevlogen en een grandioos violist. Ook buiten de concertzaal was hij zeer geëngageerd. Een groot gedeelte van zijn leven heeft hij gespendeerd aan het opzetten van muziekscholen en academies, culturele uitwisselingsprogramma’s, festivals en aan de oprichting van Live Music Now.

Menuhin is zich altijd enorm bewust geweest van de werking van de muziek. In zijn eigen woorden: “Music, amongst all the great arts, is the language which disability penetrates most deeply into the human spirit, reaching people through every barrier, disability, language and circumstance. This is why it had been my dream to bring music back into the lives of those people whose lives are especially prone to stress and suffering… so that it might comfort, heal and bring delight”. Dit vertrouwen in de werking van muziek bracht hem er toe om ook te willen spelen buiten de concertzaal, daar waar muziek juist zo nodig was. Zo trad hij samen met componist Benjamin Britten, op voor de bevrijde gevangenen van het concentratiekamp Bergen-Belsen in april 1945. Ook speelde hij in Zuid Afrika in black townships in de jaren ’50.

Naar aanleiding van commentaar van zijn vrienden dat het op zijn leeftijd voor zijn gezondheid beter was om zelf niet meer in gevangenissen en ziekenhuizen te spelen, richtte hij in 1977 Live Music Now op in Engeland. Menuhin wilde jonge talentvolle musici de kans geven om zich via deze concerten vooral als mens te ontwikkelen. Door zijn persoonlijke contacten in München, is in de jaren ’90 Live Music Now Duitsland opgericht. Daarna volgden andere Europese landen en hebben wij in 2010 Live Music Now Nederland opgericht.

Meer willen weten over deze bijzondere man?
Tot 30 november is er naar aanleiding van zijn 100ste geboortejaar in de Royal Academy of Music in Londen een tentoonstelling‘Journeys with a violin’. Ook kunnen we 2 boeken aanraden: Unfinished Journey, Yehudy Menuhin, 2001 (ISBN 978-0-88064-179-1) en Menuhin: A Life, Humphrey Burton, 2000 (ISBN 0571193110).