De kracht van muziek in Corona tijd

Zoals wij maar al te goed weten en zoals telkens tijdens onze concerten wordt bevestigd, heeft muziek helende werking en een enorme verbindende kracht. Mensen worden er gelukkiger van. Het wordt mooi omschreven in dit krantenartikel dat onlangs verscheen in de Telegraaf. Het bespreekt de resultaten van een onderzoek van de British Academy of Sound Therapy (BAST), waaruit blijkt dat 89 procent van de bijna 8000 deelnemers muziek essentieel vinden voor hun gezondheid en welzijn. Ook Nederlandse deskundigen onderschrijven de bevindingen.

Quote van muziektherapeute Yolanda Hulscher  uit het artikel: “Muziek luisteren heeft direct invloed op onze emoties; het raakt ons en beïnvloedt onze stemming. Als we iets beluisteren dat we mooi vinden, maken onze hersenen dopamine aan, een stofje dat ons een geluksgevoel geeft.”

Ook wordt prof. dr. Erik Scherder aangehaald die uitlegt dat er naast dopamine ook motorische gedeelten in de hersenen gestimuleerd worden waardoor we willen bewegen. Ook komt oxytocine vrij dat het gevoel van saamhorigheid aanwakkert.

Muziek werkt dus helend, stimulerend en verbindend.