Ebonit Quartet

Alberto Tárraga Alcañiz - sopraansaxofoon, Dineke Nauta - altsaxofoon, Mateusz Pusiewicz - tenorsaxofoon, Paulina Kulesza - baritonsaxofoo

Het Ebonit Saxofoonkwartet is een jong, sprankelend ensemble opgericht in 2011 aan het Conservatorium van Amsterdam. De vier musici uit Polen, Nederland en Spanje traden op in de belangrijkste concertzalen van Nederland en daarbuiten waaronder het Concertgebouw in Amsterdam, De Singel in Antwerpen, Musikverein in Wenen, Liszt Academy Solti Hall in Budapest en het Konzerthaus in Berlijn. Daarnaast verzorgde het kwartet concerten tijdens verschillende gerenommeerde festivals als het New Music North West in Manchester (Groot-Brittanië), het Verbier Festival (Zwitserland), Emilia Romagna Festival in Bologna (Italië), Mozartfest Würzburg, Thuringer Bachwochen, Heidelberger Frühling en Schleswig-Holstein Musik Festival (Duitsland) en het Holland Festval, Oranjewoud Festival, Wonderfeel en Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog (Nederland).

Het Ebonit Kwartet ontving een eerste prijs in internationale concoursen als het Ottomani Concours, het Who’s Next Kamermuziek Concours, het Storioni Concours en het Orlando Concours. Daarnaast ontving het kwartet een tweede prijs in het internationale Salieri-Zinetti kamermuziek concours in Italië en de Zilveren Vork 2016 voor het beste lunchconcert in Stadsschouwburg De Harmonie te Leeuwarden. Deelname aan de International Chamber Music Campus in Weikersheim, Duitsland, werd beloond met een prijs voor het meest overtuigende nieuw komend ensemble en tijdens het gerenommeerde Verbier Festival 2017 ontvingen de vier musici de APCAV prijs. In seizoen 2016/2017 toerde het kwartet door Nederland als laureaat van het concours “Dutch Classical Talent”. In 2018 debuteerde het ensemble als solist met het Bayerisches Landesjugendorchester en momenteel toert het kwartet met hun muziekvoorstelling voor kinderen “Het pleintje van Meneer Sax”, geproduceerd door Stichting Oorkaan.

Na samen in de klas van Arno Bornkamp in Amsterdam te hebben gestudeerd voltooide het kwartet het Master programma van de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) bij docenten Marc Danel, Stefan Metz en Sven Arne Tepl. Het kwartet volgde vele masterclasses bij bekende musici als Eberhard Feltz, Peter Cropper, Heime Müller, Gerhard Schulz, Luc-Marie Aguera, Albrecht Mayer, de leden van het Artemis Quartet, Belcea Quartet, Quatuor Ébène, Cuarteto Casals, Jerusalem Quartet, Pavel Haas Quartet en het Kronos Quartet. De debuut cd “The Last Words of Christ” met muziek van Haydn, Webern, Sibelius en Sjostakovitsj verscheen in februari 2016 op het label Challenge Classics en werd genomineerd voor een Edison Klassiek 2016 in de categorie “Het Debuut”. Ebonit’s tweede cd “Arabesque” (7 Mountain Records, 2018) met muziek van Debussy, Janáček en Saint-Saëns werd in de Volkskrant omschreven als “pure magie”.

 

Ebonit Biografie 2018